cukinia średniej wielkości 20 dag
ziemniaki -średnie 2 sztuki
pieczarki pokrojone w paski 15 dag
papryka czerwona 0.5 sztuki
papryka żółta 0.5 sztuki
kukurydza z puszki
fasolka szparagowa zielona mrożona 1 szklanka
cebula 1 sztuka
pierś z kurczaka pojedyncza 1 sztuka
kiełbasa wędzona 20 dag
kostka drobiowa 2 sztuki
przecier pomidorowy mały 3 łyżeczki
czosnek 2 ząbki
sól , pieprz
bazylia
Zupa jarzynowa z kaszą gryczaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W garczku gotujemy około 1,5 wody czekamy aż się zagotuje. W między czasie kroimy pierś z kurczaka i kiełbasę w kostkę. Marchewkę, pietruszkę i ziemniaki, pieczarki obieramy. Marchew kroimy w plasterki, pietruszkę i ziemniaki w kostkę, a pieczarki w paski. Następnie Kroimy cukinie w plasterki ale jej nie obieramy, paprykę kroimy w kostkę a cebulę w krążki. Do zagotowanej wody dodajemy kolejno kaszę gryczaną, warzywa, puszkę kukurydzy, mięso i kiełbasę, 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę, 2 kostki drobiowe, sól ,pieprz, bazylię do smaku i gotujemy wszystko 20 minut po około 10 minutach gotowania dodajemy 3 łyżeczki przecieru pomidorowego.
Komentarze