Pieczarki w cieście do słoika

4.5 (174 ocen)

Ten przepis dostałam od kuzynki.Są przepyszne. Nadają się zarówno do drugiego dania zamiast surówki jak i jako przystawka na domowe imprezy.

Składniki:

  • Z podanych składników wychodzi ok 20 półlitrowych słoików:
    6 kg małych pieczarek,
    10 jaj,
    1 kg mąki krupczatki,
    2 l wody,
    1 szkl octu,
    200 g dobrego koncentratu pomidorowego,
    7 łyżek cukru,
    1 łyżka soli,
    2 łyżki vegety,
    4 cebule,
    10 ziaren pieprzu,
    kilka listków laurowych,
    olej do smażenia
    dodatkowo sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (174 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Pieczarki w cieście do słoika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczarki czyścimy. Jajka roztrzepujemy z solą i pieprzem. Pieczarki obtaczamy w jajku, mące krupczatce i smażymy na dość głębokim oleju, osączamy na ręczniku papierowym.
  • 2. Cebulę kroimy w piórka. Z pozostałych składników gotujemy zalewę. /w słoikach bardzo ciasno układamy nasze pieczarki. Na wierzchu każdego słoiczka układamy po parę piórek cebuli.
  • 3. Zalewamy gorącą zalewą i zakręcamy słoiki 4. Pieczarki pasteryzujemy 30 min. Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Marynata Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Marynowanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować