Pie na winie z kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Przygotowanie : Kurczaka oczyść. Do wnętrza wepchnij cytrynę pokrojoną na 4 części, rozmaryn i tymianek. Oprósz świeżo zmielonym pieprzem i posmaruj czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Najlepiej odstaw kurczaka na całą noc do lodówki. Do dużego naczynia włóż pokrojone warzywa, liść laurowy, ziele angielskie i pieprz. Wlej wino i na to ułóż kurczaka. Piecz pod przykryciem 40 minut. Następne 30-45 minut piecz bez przykrycia. ( Możesz ponacinać kurczaka ). Kurczaka odstaw do ostudzenia. Warzywa i powstały bulion wlej do rondla. Wlej bulion i doprowadź do wrzenia. Wlej śmietanę i posyp natką pietruszki. Dopraw do smaku. Kurczaka obierz i całe mięso wrzuć do sosu. Potrawkę przelej do naczynia i przykryj ciastem francuskim. Posmaruj jajkiem górę i zrób na środku dziurkę aby uchodziła para. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 20 minut w temperaturze 200 stopni.
Komentarze