Pie na winie z kurczakiem

0 (0 ocen)

Uczta na obiad dla domowników jak i gości.Bardzo proste do zrobienia a zaspokaja podniebienia najwybredniejszym.

Składniki:

  • Składniki :
    1 kurczak (średni),
    gałązki świeżego rozmarynu i tymianku,
    1 cytryna,
    4 marchewki,
    3 pietruszki,
    6 małych pieczarek,
    1 por,
    3 małe cebule,
    czosnek,
    liść laurowy,
    ziele angielskie,
    pieprz ziarnisty,
    0,3l wina białego,
    0,2l śmietanki 30%,
    natka pietruszki,
    1 szklanka bulionu warzywnego,
    opakowanie ciasta francuskiego,
    jajko do posmarowania.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Potrawka

Pie na winie z kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pie na winie z kurczakiem 1.


    Przygotowanie : Kurczaka oczyść. Do wnętrza wepchnij cytrynę pokrojoną na 4 części, rozmaryn i tymianek. Oprósz świeżo zmielonym pieprzem i posmaruj czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Najlepiej odstaw kurczaka na całą noc do lodówki. Do dużego naczynia włóż pokrojone warzywa, liść laurowy, ziele angielskie i pieprz. Wlej wino i na to ułóż kurczaka. Piecz pod przykryciem 40 minut. Następne 30-45 minut piecz bez przykrycia. ( Możesz ponacinać kurczaka ). Kurczaka odstaw do ostudzenia. Warzywa i powstały bulion wlej do rondla. Wlej bulion i doprowadź do wrzenia. Wlej śmietanę i posyp natką pietruszki. Dopraw do smaku. Kurczaka obierz i całe mięso wrzuć do sosu. Potrawkę przelej do naczynia i przykryj ciastem francuskim. Posmaruj jajkiem górę i zrób na środku dziurkę aby uchodziła para. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 20 minut w temperaturze 200 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować