Pie de limon

5 (141 ocen)

  • 50 min

Pyszna, wilgotna i orzeźwiająca tarta. Jej przygotowanie jest niezwykle proste. Z pewnością zadowoli amatorów serników.

  • 50 min

Składniki:


  • ciasto:
    220 g mąki
    60 g cukru
    200 g margaryny
    2 żółtka

    krem:
    1 puszka słodzonego skondensowanego mleka
    100-150 ml soku z cytryny
    4 białka
    3 łyżki cukru pudru
Wystaw ocenę:

5 (141 ocen)

Zobacz również:

Tarty Desery

Pie de limon - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Z podanych składników zagniatamy ciasto. 1. Na początek przygotowujemy ciasto na spód. Mąkę zagniatamy z cukrem, zimną margaryną ( startą na tarce) oraz żółtkami. Ciasto wałkujemy na kształt koła. Przekładamy go do formy na tartę. Wstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę. Po tym czasie nakłuwamy ciasto widelcem aby nie rosło podczas pieczenia
  • Mleko miksujemy z sokiem z cytryny. 2. Mleko skondensowane ubijamy przez chwilę robotem dodając sok z cytryny. Przelewamy na ciasto.
  • Białka ubijamy z pudrem. 3. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier puder. Przekładamy na krem robiąc łyżką nierówności.
  • Pieczemy około 30 minut na złoto. 4. Tak przygotowaną tartę pieczemy w 180 stopniach około 30 minut do zrumienienia białek. Przechowujemy w lodówce.

Porady

Możemy wcześniej podpiec spód.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Białka Cytryna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Hiszpańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować