Dziś chciałabym podzielić się z Wami przepisem na pesto z liści rzodkiewki. TAK ! LIŚCIE RZODKIEWKI SĄ JADALNE :) ! Na pewno nie wszyscy o tym wiedzą. A szkoda, bo są bardzo, bardzo zdrowe.
10 min
Więcej niż 10 osób
Składniki:
1 - 2 pęczki młodych liści rzodkiewki
1 łyżka pestek słonecznika
1 łyżka pistacji bez skorupek
1 czubata łyżka tartego sera parmezanu / grana padano
1 ząbek czosnku
oliwa z oliwek - ilość wg uznania
sól i pieprz
Pesto z liści rzodkiewki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Liście rzodkiewki dokładnie umyj i osusz. Następnie usuń twarde części. Słonecznik podpraż na suchej patelni.
Liście rzodkiewki, pestki słonecznika, pistacje, ser i czosnek zblenduj na papkę. Dodaj oliwę z oliwek - ilość według uznania. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Można przełożyć do słoiczka, szczelnie zamknąć i przechowywać w lodówce.
Komentarze