Penne z sosem z dyni

0 (0 ocen)

  • 30 min

Sposób na niedocenianą dynię

  • 30 min

Składniki:

  • 55 g masła
    115 g białej cebuli lub szalotki, bardzo drobno posiekanej
    800 g dyni
    gałka muszkatołowa świeżo starta
    350 g penne
    200 ml śmietany
    4 łyżki startego parmezanu
    2 łyżki posiekanych świeżych liści pietruszki
    sól i pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Penne

Penne z sosem z dyni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło roztopić w rondelku na małym ogniu . Dodaj cebulę, posypać odrobiną soli, przykryć i dusić, często mieszając, przez 5 minut.
  • 2. Dynię obrać i wyrzucić nasiona. Miąższ drobno posiekać. Wrzucić dynię do garnka, doprawić do smaku gałką muszkatołową. Przykryć i gotować na małym ogniu, mieszając od czasu, przez 15 minut.
  • 3. Tymczasem w dużym rondlu zagotować lekko osoloną wodę. wrzucić makaron i gotować wg instrukcji na opakowaniu. Dokładnie odcedzić, zachowując około 150 ml płynu z gotowania.
  • 4. Wymieszać śmietanę, ser i pietruszkę z dynią i doprawić do smaku solą i pieprzem. Jeżeli sos wydaje się zbyt gęsty, dodać wodę, która pozostała z gotowania makaronu. (dodawać po troszeczku, żeby nie przesadzić) Wymieszać dobrze. Podawać natychmiast.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia Makaron

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować