55 g masła
115 g białej cebuli lub szalotki, bardzo drobno posiekanej
800 g dyni
gałka muszkatołowa świeżo starta
350 g penne
200 ml śmietany
4 łyżki startego parmezanu
2 łyżki posiekanych świeżych liści pietruszki
sól i pieprz
Penne z sosem z dyni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło roztopić w rondelku na małym ogniu . Dodaj cebulę, posypać odrobiną soli, przykryć i dusić, często mieszając, przez 5 minut.
2.Dynię obrać i wyrzucić nasiona. Miąższ drobno posiekać. Wrzucić dynię do garnka, doprawić do smaku gałką muszkatołową. Przykryć i gotować na małym ogniu, mieszając od czasu, przez 15 minut.
3.Tymczasem w dużym rondlu zagotować lekko osoloną wodę. wrzucić makaron i gotować wg instrukcji na opakowaniu. Dokładnie odcedzić, zachowując około 150 ml płynu z gotowania.
4.Wymieszać śmietanę, ser i pietruszkę z dynią i doprawić do smaku solą i pieprzem. Jeżeli sos wydaje się zbyt gęsty, dodać wodę, która pozostała z gotowania makaronu. (dodawać po troszeczku, żeby nie przesadzić) Wymieszać dobrze. Podawać natychmiast.
Komentarze