Penne z sosem pieczarkowym

0 (0 ocen)

  • 30 min

Ostatnio nie miałam pomysłu na szybki obiad, więc poprosiłam i radę moją ukochaną Babcie - Ona poleciła mi przyrządzenie makaronu z sosem pieczarkowym. Jest bardzo proste w przygotowaniu, tanie, a co najważniejsze bardzo smaczne :) moja druga połowa uwielbia pieczarki i był wniebowzięty :)

  • 30 min

Składniki:

  • 70 dag średnich pieczarek, 1 duża cebula, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki oliwy do smażenia, mała śmietana 18%, 350g makaronu penne (mogą być świderki), ser do starcia, sól i pieprz do smaku.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sos pieczarkowy

Penne z sosem pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotuję zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Cebulę przekrajam na 4 części, a następnie kroję w piórka i szklę na patelni z dwoma łyżkami oliwy. Gdy się zeszkli dodaje przeciśnięty przez praskę czosnek. Pieczarki dokładnie myję i kroję w ćwiartki, dorzucam do cebuli. Odrobinę solę, żeby pieczarki puściły wodę. Gdy woda odparuje, a pieczarki będą już miękkie dodaję 3 łyżki śmietany i mieszam do połączenia. Doprawiam do smaku solą i pieprzem. Na talerz wykładam makaron i polewam sosem pieczarkowym. Posypuję startym serem i odrobiną posiekanego szczypiorku. Palce lizać :)

Porady

Makaron możemy zastąpić świerkami lub innym według upodobań.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować