Makaron penne z kremowym sosem pomidorowym

4 (2 ocen)

  • 30 min

Dziś mam dla Was przepis na podstawowy sos pomidorowy. To mój ulubiony sos, jest idealny, kremowy. Swoją wersję możecie wzbogacić o kurczaka, warzywa, krewetki, tak naprawdę o co tylko chcecie :) Dziś wybrałam sos bez dodatków - te najprostsze rozwiązania czasem cieszą najbardziej :)

  • 30 min

Składniki:

  • (2 porcje):
    250 g makaronu penne
    2 łyżki oliwy z oliwek
    2 łyżki masła
    1 średnia cebula - pokrojona w drobną kostkę
    2 ząbki czosnku - drobno posiekane
    1 puszka pomidorów - całych bez skórki (400 g)
    sól i pieprz
    1 łyżeczka cukru
    200 g śmietany kremówki
    1/2 szklanki parmezanu / grana padano startego na tarce o małych oczkach + 2 łyżki dodatkowo
    opcjonalnie - garść liści bazylii - drobno posiekanych (ja pominęłam)
Wystaw ocenę:

4 (2 ocen)

Zobacz również:

Dania z makaronem Penne Krem Pasty

Makaron penne z kremowym sosem pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron ugotuj al dente według wskazówek na opakowaniu. Zostaw 1/2 szklankę wody, w której gotowany był makaron (gdy sos będzie zbyt gęsty, można dodać do niego trochę wody).
    Na dużej patelni podgrzej masło w oliwą, dodaj cebulę i smaż do momentu, aż zmięknie. Dodaj czosnek i smaż jeszcze około 1 - 1,5 minuty. Dodaj pomidory wraz z zalewą, dopraw solą, pieprzem i cukrem. Pomidory rozgnieć. Gotuj około 15 minut na małym ogniu. Dodaj 1/2 szklanki sera, wymieszaj i zdejmij z ognia. Dodaj kremówkę, wymieszaj. W razie potrzeby dopraw. Makaron dodaj do sosu i wymieszaj, możesz dodać bazylię. Wyłóż na talerze i dodaj po łyżce parmezanu na każdy talerz.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron Pomidor

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować