Pesto z czosnku niedźwiedziego

0 (0 ocen)

  • 5 min
  • Łatwy

Pyszne, aromatyczne, pikantne czosnkowe pesto jest zdrowym dodatkiem do makaronów, pieczywa, zup, sosów czy mięs.

  • 5 min
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 duże garście czosnku niedźwiedziego,
    opcjonalnie: garść słonecznika lub orzeszków pinii lub migdałów bez skórki,
    około 130 ml dobrego oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia lub oliwy z oliwek,
    sól, pieprz i sok z cytryny do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Orzeszki Pesto Pasty

Pesto z czosnku niedźwiedziego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Umyty i osuszony czosnek niedźwiedzi, słonecznik lub orzechy umieszczany w wysokim naczyniu i zaczynamy miksować przy pomocy blendera, stopniowo dolewając olej lub oliwę. Doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem. O ile zachodzi taka potrzeba i chcemy mieć rzadsze pesto, dodajemy oliwy.
    Gotowe pesto możemy przechowywać w lodówce w szczelnie zamkniętym, wyparzonym słoiczku. Pesto zalewamy na wierzchu warstwą oleju i tak przygotowane może leżakować około tygodnia w lodówce.

Porady

Do pesto można dodać około 30 g twardego tartego sera typu parmezan, jeżeli będziemy go używać jako dodatek do makaronów czy smarowania pieczywa. Ja dodaję pesto w wersji bez sera i orzechów do wypieku bułeczek pszennych, naleśników wytrawnych, sosów czy past do chleba.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czosnek niedźwiedzi Parmezan Słonecznik

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Bezglutenowa Bez gotowania

Podobne przepisy

To może cię zainteresować