Czosnek niedźwiedzi to wspaniała roślina o szerokiej gamie zastosowania i wykorzystywania w kuchni. Własnie teraz jest na niego sezon więc warto skorzystać i przygotować sobie to pyszne i aromatyczne pesto.
25 min
Dla 1 osoby
Łatwy
Składniki:
2 solidne garście czosnku niedźwiedziego
sól, pieprz do smaku
ok. 0,5 szklanki oleju ( w zależności jaką chcemy mieć konsystencję, czy bardziej gęstą czy rzadszą )
2-3 łyżki startego sera żółtego
1-2 małe ząbki czosnku
Pesto z czosnku niedźwiedziego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Liście czosnku niedźwiedziego dobrze umyć i osuszyć. Pokroić drobno, wrzucić do blendera, dodając sól, pieprz do smaku, czosnek i stopniowo dodajemy oleju miksując i sprawdzając powstałą konsystencję jaką chcemy uzyskać.
Gotową pastę przekładamy do wyparzonego słoiczka - stukamy o stół dnem by wydostały się pęcherzyki powietrza a wierzch zalewamy ok 2 cm warstwą oleju i zakręcamy. Tak przygotowaną pastę wkładamy do lodówki. Warstwa oleju zapobiegnie popsuciu.
Komentarze