Pesto z czosnku niedźwiedziego

2 (1 ocen)

  • 25 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Czosnek niedźwiedzi to wspaniała roślina o szerokiej gamie zastosowania i wykorzystywania w kuchni. Własnie teraz jest na niego sezon więc warto skorzystać i przygotować sobie to pyszne i aromatyczne pesto.

  • 25 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 solidne garście czosnku niedźwiedziego
    sól, pieprz do smaku
    ok. 0,5 szklanki oleju ( w zależności jaką chcemy mieć konsystencję, czy bardziej gęstą czy rzadszą )
    2-3 łyżki startego sera żółtego
    1-2 małe ząbki czosnku
Wystaw ocenę:

2 (1 ocen)

Zobacz również:

Pesto Zielone pesto Pasty

Pesto z czosnku niedźwiedziego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Liście czosnku niedźwiedziego dobrze umyć i osuszyć. Pokroić drobno, wrzucić do blendera, dodając sól, pieprz do smaku, czosnek i stopniowo dodajemy oleju miksując i sprawdzając powstałą konsystencję jaką chcemy uzyskać.
    Gotową pastę przekładamy do wyparzonego słoiczka - stukamy o stół dnem by wydostały się pęcherzyki powietrza a wierzch zalewamy ok 2 cm warstwą oleju i zakręcamy. Tak przygotowaną pastę wkładamy do lodówki. Warstwa oleju zapobiegnie popsuciu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czosnek niedźwiedzi

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować