Lekkie danie z makaronem i jajkiem w kompozycji warzyw!
Dla 2 osób
Składniki:
1 kubek makaronu penne,
2 duże jajka z cyfrą 0,
100 g szynki,
50 g roszponki,
50 g szpinaku,
1 kubek bulionu zrobionego na żeberkach (alternatywnie można użyć kostki wieprzowej, ale naturalny oczywićsie smaczniejszy),
1 mały ziemniak,
1 mała marchew,
1 mała pietruszka,
1/4 nóżki pora (białe części),
6 sztuk fasolki szparagowej,
1 łyżeczka posiekanego lubczyku,
1 ząbek czosnku,
oliwa z oliwek,
Sól morska- MŁYNEK,
Pieprz czarny- MŁYNEK.
Penne z jajkiem poche, szpinakiem i roszponką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zupka była zrobiona na żeberkach z ziemniakiem, marchewką, pietruszką, porem, fasolką szparagową, brukselką (przyprawiona solą, pieprzem, zielem angielskim, liściem laurowym, papryką ostrą, lubczykiem). W składnikach wyżej oczywiście podana jest ilość tylko na sosik.
Został około 1 kubek, ugotowaliśmy ją, dodaliśmy szpinak i poczekaliśmy aż lekko odparuje.
Zmiksowaliśmy blenderem zupę razem z roszponką (zostawić trochę świeżej na wierzch) i ząbkiem czosnku.
2.Makaron ugotowaliśmy al dente.
Szyneczkę pokroiliśmy w kostkę i podsmażyliśmy lekko na oliwie na patelni.
Jajko wbiliśmy do mocno gotującej się wody z odrobiną octu i mieszając na około jajka czekaliśmy aż białko się zetnie, wyciągnęliśmy łyżką cedzakową.
Na talerz wylaliśmy sos, nałożyliśmy makaron, jajko poche, szynkę i udekorowaliśmy roszponką.
Podczas jedzenia, po przecięciu jajka, żółtko wypłynęło i wymieszało się z sosem co podkreśliło pyszny smak dania.
Komentarze