Ciasto czekoladowo- budyniowe z malinami

0 (0 ocen)

  • 50 min

pyszne ciasto, ciekawe połączenie :)

  • 50 min

Składniki:

  • 1 kubek mąki pszennej
    130 g masła
    3 jajka
    150 g czekolady gorzkiej
    1 kubek cukru

    MASA BUDYNIOWA:
    1 opakowanie budyniu waniliowego
    1,5 kubka jogurtu naturalnego
    1 duże jajko
    1 łyżka cukru
    1 łyżka mąki pszennej
    1/4 kubka mleka

    Dodatkowo:1 kubek mrożonych malin
    2 łyżki temperowanej czekolady (może być zwykła drobno posiekana, lecz ona szybciej się rozpuści, temperowana będzie bardziej chrupiąca)
    3 łyżki konfitury mandarynkowej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Ciasto czekoladowo- budyniowe z malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czekoladę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej.

    Jajka ubić z cukrem, powoli dolewać rozpuszczoną czekoladę. Następnie dosypać przesianą mąkę. Dobrze wymieszać.

    Formę 20x30 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto czekoladowe.

    Wszystkie składniki na masę budyniową wymieszać razem i wylać na wierzch ciasta czekoladowego.

    Mrożone maliny powciskać w ciasto dziurkami do góry.

    Na wierzchu ponakładać w niektórych miejscach po pół łyżeczki konfitury mandarynkowej oraz temperowaną czekoladę.Oczywiście konfiturę można pominąć lub użyć innej, a czekoladę kupić gotową w sklepie.


    Piec w temp 180 stopni przez 25-30 min.


    Aby ładnie wyglądało zamiast kroić w kwadraciki, można użyć okrągłej foremki i pokroić ciasto w kółka, z wierzchu posypać delikatnie cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Maliny

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.49 (198 ocen)

Zdobywca nagrody

Ciasto czekoladowo rumowe

To może cię zainteresować