Penne z boczkiem i pieczarkami

0 (0 ocen)

  • 30 min

Ekspresowy sposób na obiad. Idealny na leniwe dni, kiedy nie chce nam się stać godzinami w kuchni.

  • 30 min

Składniki:

  • - 3/4 opakowania makaronu penne
    - 300 ml śmietanki 30 %
    - 500 g pieczarek
    - 500 g boczku wędzonego (może też być parzony)
    - 4 łyżeczki koncentratu
    - 4 łyżeczki ketchupu
    - 2 ząbki czosnku
    - sól, pieprz, oregano, przyprawa vitasis tikka curry (ja kupuję w ludlu, ale jak jej nie ma dodaję zwykłe curry)
    - masło do smażenia

    - ser do posypania na wierzchu (opcjonalnie)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Penne

Penne z boczkiem i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie według opisu na opakowaniu. Następnie płuczemy zimną wodą.
  • 2. Boczek kroimy w kostkę, smażymy na rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu. Gdy boczek jest podsmażony dodajemy pokrojony w plasterki czosnek.
  • 3. W tym czasie pieczarki myjemy, kroimy w plasterki, przyprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na maśle do miękkości.
  • 4. Podsmażony boczek dodajemy do pieczarek. Dodajemy również makaron. Całość razem podsmażamy. Śmietankę mieszamy z koncentratem i ketchupem. Zalewamy tym nasz makaron. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, oregano i curry lub przyprawą "vitasia".Gotujemy przez kilka minut.
  • 5. Jeśli mamy ochotę gotowy makaron możemy posypać utartym serem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować