Ekspresowy sposób na obiad. Idealny na leniwe dni, kiedy nie chce nam się stać godzinami w kuchni.
30 min
Składniki:
- 3/4 opakowania makaronu penne
- 300 ml śmietanki 30 %
- 500 g pieczarek
- 500 g boczku wędzonego (może też być parzony)
- 4 łyżeczki koncentratu
- 4 łyżeczki ketchupu
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz, oregano, przyprawa vitasis tikka curry (ja kupuję w ludlu, ale jak jej nie ma dodaję zwykłe curry)
- masło do smażenia
Penne z boczkiem i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron gotujemy w osolonej wodzie według opisu na opakowaniu. Następnie płuczemy zimną wodą.
2.Boczek kroimy w kostkę, smażymy na rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu. Gdy boczek jest podsmażony dodajemy pokrojony w plasterki czosnek.
3.W tym czasie pieczarki myjemy, kroimy w plasterki, przyprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na maśle do miękkości.
4.Podsmażony boczek dodajemy do pieczarek. Dodajemy również makaron. Całość razem podsmażamy. Śmietankę mieszamy z koncentratem i ketchupem. Zalewamy tym nasz makaron. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, oregano i curry lub przyprawą "vitasia".Gotujemy przez kilka minut.
5.Jeśli mamy ochotę gotowy makaron możemy posypać utartym serem.
Komentarze