Penne z pieczarkami i ciecierzycą

4.51 (152 ocen)

  • 30 min

Niekonwencjonalne, pożywne i łatwe w przygotowaniu danie. Makaron z pieczarkami i ciecierzycą doprawiłam mielonymi suszonymi grzybami. Danie nabrało bardziej wyrazistego smaku.

  • 30 min

Składniki:

  • 500 g pieczarek
    1 szkl ciecierzycy
    1 liść laurowy
    3 ziela angielskie
    1-2 łyżki mąki
    1 łyżka śmietany
    1 łyżka musztardy
    sok z cytryny
    kolorowy pieprz
    2 łyżki mielonych suszonych grzybów
    tymianek
    natka pietruszki
    makaron penne
    woda
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.51 (152 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Penne

Penne z pieczarkami i ciecierzycą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciecierzycę namaczamy w wodzie około 4-6 godzin. Kiedy napęcznieje płuczemy. Gotujemy w 4 szklankach lekko osolonej wody do miękkości. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Podsmażamy na rozgrzanym oleju. Dorzucamy ugotowaną ciecierzycę i zalewamy wodą. Dodajemy liść laurowy, ziela angielskie, sól oraz mielone grzyby. Te dwa ostatnie składniki możemy zastąpić kostką grzybową. Sos zagęszczamy mąką wymieszaną z wodą. Doprawiamy śmietaną, sokiem z cytryny, musztardą, tymiankiem i kolorowym pieprzem. Na koniec dodajemy poszatkowaną natkę pietruszki. Podajemy z makaronem penne i ewentualnie żółtym serem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciecierzyca Makaron Musztarda Pieczarki Tymianek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować