Penne ze szpinakiem i pieczarkami w sosie śmietanowym

4.45 (202 ocen)

  • 20 min
  • Dla 4 osób

Dania z makaronu są pyszne, a poza tym przyrządzimy je w kilka chwil, więc to doskonały obiad dla osób zabieganych.

  • 20 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • szpinak 250 g,

    pieczarki 350 g,

    cebula 1 szt,

    czosnek 4 ząbki,

    śmietanka 30 % 250 ml,

    sól i pieprz do smaku,

    olej do smażenia,

    makaron penne 400 g,

    parmezan do posypania sosu,
Wystaw ocenę:

4.45 (202 ocen)

Zobacz również:

Dania z makaronem Penne

Penne ze szpinakiem i pieczarkami w sosie śmietanowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę obieramy, drobno siekamy i podsmażamy na oleju. Dodajemy dwa pokrojone w kostkę ząbki czosnku. Szpinak myjemy, kroimy i dodajemy do smażącej się cebuli. Smażymy do momentu aż szpinak odparuje wodę. Na oddzielnej patelni smażymy umyte i pokrojone w półplasterki pieczarki. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Usmażone pieczarki dodajemy do szpinaku. Wlewamy śmietankę, dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie, odcedzamy i mieszamy z sosem. Makaron wykładamy na talerze i posypujemy startym parmezanem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Parmezan Pieczarki Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować