Penne w sosie śmietanowym indykiem i suszonymi pomidorami

4.5 (157 ocen)

  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Sos śmietanowy z dodatkiem niebieskiego sera nabiera zupełnie innego smaku. Jeśli chcecie, aby mięso nie było suche, wymoczcie je na godzinę przed smażeniem w mleku. Będzie wtedy delikatne i kruche.

  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - opakowanie makaronu penne: 0.75 sztuki
    - cebula: 1 sztuka
    - śmietana: 400 mililitrów
    - pieczarki: 0.5 kilograma
    - suszone pomidory z oliwy: 5 sztuk
    - czosnek/ząbki: 2 sztuki
    - pieprz do smaku ok: 1 szczypta
    - mleko: 100 mililitrów
    - ser lazur: 1 sztuka
    - ewentualnie gałązki natki pietruszki do posypania: 1 sztuka
Wystaw ocenę:

4.5 (157 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Penne w sosie śmietanowym indykiem i suszonymi pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Opcjonalnie namaczamy pierś z indyka oczyszczoną, pokrojoną w kostkę w mleko na godzinę przed smażeniem.
  • 2. Kroimy cebulę, pieczarki, przygotowujemy ząbki czosnku.
  • 3. Odsączamy suszone pomidory z oliwy ręcznikiem papierowym i kroimy w paski.
  • 4. Połowę cebuli smażymy z pieczarkami.
  • 5. Na drugiej (większej patelni) podsmażamy na oliwie cebulę z 1 czosnkiem. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę pierś z indyka.
  • 6. Jak mięso się usmaży dodaję śmietanę, ser, pieczarki i pokrojone w paski suszone pomidory.
  • 7. Opcjonalnie można posypać pietruszką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować