Pęczotto z suszonymi grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Grzyby zalewamy 1 szklanką wrzącej wody, przykrywamy i zostawiamy na noc. Po tym czasie grzyby odcedzamy (zachowując wodę) i kroimy na drobne kawałki.
2.Cebulę i pomidory kroimy w kostkę.
3.Kaszę płuczemy w zimnej wodzie.
4.Na rozgrzanej patelni podsmażamy cebulę i grzyby. Po kilku minutach dodajemy czosnek. Po chwili wsypujemy kaszę i dokładnie mieszamy. Dolewamy wino i gotujemy do momentu aż kasza wchłonie płyn. Dolewamy gorący bulion i gotujemy do momentu całkowitego wchłonięcia płynu, co jakiś czas mieszając. Potrwa to około 30 minut.
5.Po wyłączeniu gazu, dodajemy masło i przyprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy.
Komentarze