Pęczotto z suszonymi grzybami

0 (0 ocen)

Kasza pęczak jest bardzo zdrowa, warto wprowadzić ją do codziennego menu.

Składniki:

  • 1 szklanka kaszy pęczak
    2 cebule
    3 ząbki czosnku
    0,5 litra bulionu warzywnego + woda z moczenia grzybów
    50 ml białego wina
    20 g suszonych podgrzybków
    olej
    1 łyżka masła
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pęczotto z suszonymi grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby zalewamy 1 szklanką wrzącej wody, przykrywamy i zostawiamy na noc. Po tym czasie grzyby odcedzamy (zachowując wodę) i kroimy na drobne kawałki.
  • 2. Cebulę i pomidory kroimy w kostkę.
  • 3. Kaszę płuczemy w zimnej wodzie.
  • 4. Na rozgrzanej patelni podsmażamy cebulę i grzyby. Po kilku minutach dodajemy czosnek. Po chwili wsypujemy kaszę i dokładnie mieszamy. Dolewamy wino i gotujemy do momentu aż kasza wchłonie płyn. Dolewamy gorący bulion i gotujemy do momentu całkowitego wchłonięcia płynu, co jakiś czas mieszając. Potrwa to około 30 minut.
  • 5. Po wyłączeniu gazu, dodajemy masło i przyprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy.

Porady

Do pęczotto możemy dodać suszone pomidory.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować