Pasztet ze świeżym majerankiem i liściem laurowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wątróbkę namaczamy w mleku i zostawiamy najlepiej na całą noc.
Suszone grzybki zalewamy wodą i odstawiamy.
W garnku rozpuszczamy ok. 1-2 łyżki smalcu. Wrzucamy ziele angielski, pieprz i pół łyżeczki świeżych listków majeranku.
2.Dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulkę z czosnkiem oraz pokrojoną marchewkę i pietruszkę. Smażymy do lekkiego zrumienienia. Wyjmujemy ziarenka pieprzu i ziela. Dodajemy boczek, piersi, łopatkę i namoczone wcześniej grzyby. Smażymy ok. 10 min.
Podlewamy wodą (ok.100ml) i dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem ok. 1godzinę od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie dorzucamy odcedzoną z mleka wątróbkę i gotujemy jeszcze 15 minut.
Po ugotowaniu odstawiamy do wystygnięcia.
3.Tak przygotowane i ostudzone mięso przepuszczamy 2 razy przez maszynkę do mięsa i doprawiamy sola, pieprzem, gałką, pokrojonym majerankiem i żółtkami.
W osobnej misce ubijamy na sztywno białka i stopniowo, delikatnie łączymy je z masa mięsną.
4.Foremki natłuszczamy i wysypujemy bułką tartą. Na dno kładziemy listki laurowe i wykładamy pasztet. Wierzch wygładzamy i posypujemy świeżym majerankiem.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 1,5 godziny w 180st.
5.Po upieczeniu zostawiamy pasztet do wystygnięcia. W tym czasie się ściągnie i "przegryzie".
Komentarze