Pasztet ze świeżym majerankiem i liściem laurowym

0 (0 ocen)

Doskonały

Składniki:

  • 700g piersi z kurczaka
    500g surowego boczku
    700g biodrówki lub łopatki
    250g wątróbki drobiowej
    25g suszonych grzybów
    4 cebule
    3 ząbki czosnku
    4 jajka (osobno żółtko i białko)
    2 marchewki
    1 pietruszka
    1 szkl. mleka
    smalec (do smażenia)
    bułka tarta (do foremki)
    listki laurowe
    3 ziarna ziela angielskiego
    3 ziarna pieprzu
    gałka muszkatołowa
    sól
    pieprz
    pęczek świeżego majeranku
    suszony majeranek (do posypania wierzchu)


Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pasztet Pasztet drobiowy

Pasztet ze świeżym majerankiem i liściem laurowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • smalec z przyprawami 1. Wątróbkę namaczamy w mleku i zostawiamy najlepiej na całą noc.
    Suszone grzybki zalewamy wodą i odstawiamy.

    W garnku rozpuszczamy ok. 1-2 łyżki smalcu. Wrzucamy ziele angielski, pieprz i pół łyżeczki świeżych listków majeranku.
  • mięso z warzywami 2. Dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulkę z czosnkiem oraz pokrojoną marchewkę i pietruszkę. Smażymy do lekkiego zrumienienia. Wyjmujemy ziarenka pieprzu i ziela. Dodajemy boczek, piersi, łopatkę i namoczone wcześniej grzyby. Smażymy ok. 10 min.
    Podlewamy wodą (ok.100ml) i dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem ok. 1godzinę od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie dorzucamy odcedzoną z mleka wątróbkę i gotujemy jeszcze 15 minut.
    Po ugotowaniu odstawiamy do wystygnięcia.
  • 3. Tak przygotowane i ostudzone mięso przepuszczamy 2 razy przez maszynkę do mięsa i doprawiamy sola, pieprzem, gałką, pokrojonym majerankiem i żółtkami.
    W osobnej misce ubijamy na sztywno białka i stopniowo, delikatnie łączymy je z masa mięsną.
  • pasztet przed pieczeniem 4. Foremki natłuszczamy i wysypujemy bułką tartą. Na dno kładziemy listki laurowe i wykładamy pasztet. Wierzch wygładzamy i posypujemy świeżym majerankiem.
    Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 1,5 godziny w 180st.
  • Pasztet upieczony 5. Po upieczeniu zostawiamy pasztet do wystygnięcia. W tym czasie się ściągnie i "przegryzie".
  • pasztet upieczony 6. Wykładamy z foremki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Majeranek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować