Pasztet z soczewicy

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Źródło błonnika

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 2 szklanki czerwonej soczewicy
    2 papryczki chilli: czerwona i żółta
    2 marchewki
    3 jajka
    natka pietruszki
    cebula
    2 ząbki czosnku
    1 łyżka oleju
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pasztet

Pasztet z soczewicy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zagotować wodę, wsypać soczewicę i gotować ok. 15 minut. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Osączyć soczewicę z wody. Cebulę posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę i zeszklić na rozgrzanym oleju. Papryczki i natkę posiekać, cebulę obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Wymieszać ze sobą soczewicę, papryczki, natkę, marchewkę oraz cebulę. Wbić jajka, doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Masę przełożyć do foremki silikonowej (keksówka). Piec ok. 50 minut.

Porady

Soczewica jest dosyć sucha, dlatego warto serwować pasztet z sosami, np. tzatziki lub jogurtowo-koperkowym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować