Pasztet z selera z pieczarkami

3.5 (2 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 1 osoby

Przepis na pasztet z selera dostałam od bratowej. Przyznam szczerze, że podeszłam do niego jakoś bez przekonania. Ale jakie było moje zdziwienie gdy spróbowałam tego pasztetu. Ten pasztet to moja modyfikacja bo dodałam pieczarki i to był dobry wybór. Jako, że chciałam iść na łatwiznę seler starłam po prostu na tarce ( w przepisie trzeba było użyć maszynki do mięsa ). Jeśli nie robiliście jeszcze tego pasztetu to polecam i zapewniam Was, że zjedzą go nawet mięsożercy.

  • 2 godz.
  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • 1 duży seler ( korzeń )
    3 jajka
    200 g żółtego sera
    2 łyżki kaszy manny
    1 duża cebula
    350 g pieczarek
    1/2 pęczka natki pietruszki
    2,5 łyżki płatków owsianych
    2,5 łyżki majonezu
    1/4 szk oleju
    1 duża czerstwa bułka
    do smaku :
    sól
    pieprz
    ostra wędzona papryka
Wystaw ocenę:

3.5 (2 ocen)

Zobacz również:

Pasztet

Pasztet z selera z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bułkę namoczyć i odcisnąć.
    Seler obrać, pokroić na duże kawałki i ugotować, wystudzić.
    Cebule pokroić w drobną kostkę.
    Pieczarki pokroić i podsmażyć, wystudzić.
    Natkę posiekać.
    Przestudzony seler zetrzeć na tarce lub zmielić w maszynce do mięsa razem z bułką.
    Jeśli seler trzecie na tarce bułkę rozdrobnić w rozdrabniaczu.
    Wszystkie składniki umieścić w misce, dodać przyprawy i wyłożyć masę do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej i wysypanej bułką tartą.
    Pasztet piec godzinę w 180 stopniach.
    Można jeść na ciepło i na zimno.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pieczarki Seler Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować