Pasztet z pieczarek

4.5 (201 ocen)

  • 20 min

Pieczarki uwielbiam, próbuje z nich stworzyć co rusz to nowe danie. Podawać je na rożne sposoby, tym razem postanowiłam zrobić z owych pieczarek pasztet.

  • 20 min

Składniki:

  • 1100 gram pieczarek
    2 cebule
    pęczek natki pietruszki
    2 łyżki bułki tartej + łyżka do obsypania blachy
    1 jajko
    sól pieprz do smaku ( po około 1,5 łyżeczki)
    łyżka masła do smażenia + 1łyzka do posmarowania blachy
Wystaw ocenę:

4.5 (201 ocen)

Zobacz również:

Pasztet

Pasztet z pieczarek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczarki "czyścimy" a właściwie "omiatamy" szczoteczką, obieramy, trzemy na tarce o grubych oczkach.
    Przekładamy na gorącą - suchą patelnię - pozbawiamy w ten sposób pieczarek wody.
    Gdy płyn odparuje dodajemy masło i pokrojoną w kostkę cebulę.
    Podsmażamy do zeszklenia się cebuli.
    Przekładamy ostudzone pieczarki z cebulą do melaksera, dodajemy jajko bułkę tartą i posiekaną natkę pietruszki - miksujemy.
    Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
    Blachę keksówke (małą) smarujemy masłem obsypujemy brzegi i spód bułką tartą. Przekładamy masę do blachy, wyrównujemy powierzchnie.
    Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180*C i pieczemy około godziny - tryb - góra dół
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.39 (178 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Pasztet z pieczarek

To może cię zainteresować