Bardzo zdrowy, domowy pasztet z kaszą gryczaną i warzywami to ulubiony przysmak mojego męża. Piekę ten pasztet bardzo często. Zawsze wychodzi i jest przepyszny.
Pasztet z kaszą i warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaszę gryczaną ugotować w osolonej wodzie (10 minut). Odcedzić, przesypać do miski.
2.Cebulę obrać, drobno posiekać. Marchew i seler obrać, rozdrobnić używając robota kuchennego lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
3.Cebulę zeszklić na rozgrzanym oleju,zdjąć z patelni. Na tej samej patelni podsmażyć marchew i seler, zmniejszyć ogień, dusić pod przykryciem 8 minut.
4.Dwie aluminiowe foremki keksowe wysmarować wewnątrz oliwą ( może być smakowa, np. truflowa, czosnkowa).
5.Boczek drobno pokroić.
6.W dużej misce wymieszać mięso mielone z kaszą, boczkiem, przyprawami, jajkami, warzywami i otrębami.
7.Foremki wypełnić masą. Na wierzchu rozłożyć kawałki masła.
8.Pasztet piec 50-60 minut w temp.190 stopni C.
9.Rady
1. Masę należy doprawić do smaku solą. Z jałowcem nie można przesadzić, wystarczy pół płskiej łyżeczki.
2. Pasztet wybornie smakuje podany z sosem tatarskim lub majonezem.
3. Smak pasztetu można modyfikować dodając różne zioła i przyprawy.
Komentarze