Pasztet z kaszą i warzywami

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Bardzo zdrowy, domowy pasztet z kaszą gryczaną i warzywami to ulubiony przysmak mojego męża. Piekę ten pasztet bardzo często. Zawsze wychodzi i jest przepyszny.

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - kasza gryczana (prażona/2 saszetki): 200 gramów
    - mięso mielone (wołowo-wieprzowe): 500 gramów
    - marchew: 250 gramów
    - seler: 300 gramów
    - cebula (czerwona): 50 gramów
    - jajka: 3 sztuki
    - boczek wędzony (chudy/cienkie plastry): 4 plastry
    - jałowiec (świeżo zmielony): 0.5 łyżeczki
    - gałka muszkatołowa (mielona): 1.5 łyżeczki
    - pieprz ziołowy: 1 łyżeczka
    - ziele angielskie (mielone): 0.5 łyżeczki
    - sól: 4 szczypty
    - pieprz (czarny/mielony): 1 szczypta
    - otręby owsiane (opcjonalnie): 2 łyżki
    - oliwa (z oliwek/ używam truflowej): 2 łyżki
    - olej (rzepakowy): 2 łyżki
    - masło: 2 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pasztet

Pasztet z kaszą i warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę gryczaną ugotować w osolonej wodzie (10 minut). Odcedzić, przesypać do miski.
  • zdrowe_kasze 2. Cebulę obrać, drobno posiekać. Marchew i seler obrać, rozdrobnić używając robota kuchennego lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
  • 3. Cebulę zeszklić na rozgrzanym oleju,zdjąć z patelni. Na tej samej patelni podsmażyć marchew i seler, zmniejszyć ogień, dusić pod przykryciem 8 minut.
  • zdrowe_kasze 4. Dwie aluminiowe foremki keksowe wysmarować wewnątrz oliwą ( może być smakowa, np. truflowa, czosnkowa).
  • 5. Boczek drobno pokroić.
  • pasztet z kaszą i warzywami 6. W dużej misce wymieszać mięso mielone z kaszą, boczkiem, przyprawami, jajkami, warzywami i otrębami.
  • pasztet z kasza gryczaną 7. Foremki wypełnić masą. Na wierzchu rozłożyć kawałki masła.
  • pasztet z kasza gryczaną prażoną 8. Pasztet piec 50-60 minut w temp.190 stopni C.
  • 9. Rady

    1. Masę należy doprawić do smaku solą. Z jałowcem nie można przesadzić, wystarczy pół płskiej łyżeczki.
    2. Pasztet wybornie smakuje podany z sosem tatarskim lub majonezem.
    3. Smak pasztetu można modyfikować dodając różne zioła i przyprawy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza gryczana Marchewka Mięso Kasza

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować