Pasztet z batatów, pęczaku i fety

4.49 (143 ocen)

Przedstawiam najlepszy wegetariański pasztet na bazie batatów i kaszy pęczak. Pasztet jest słodko-ostry z kawałkami fety i wyczuwalną nutą wędzonej papryki. Koniecznie musicie spróbować!

Składniki:

  • -300g batatów (słodkich ziemniaków)
    -pół szklanki kaszy pęczak
    -100g sera feta
    -1 jajko
    -5 łyżek wody
    -1 mała cebula
    -1 ząbek czosnku
    -pół natki pietruszki
    -2 łyżki rozpuszczonego masła klarowanego
    -2 łyżeczki zmielonej wędzonej papryki
    -3 łyżki mąki z ciecierzycy
    -1/4 łyżeczki gałki muszkatałowej
    -1 łyżeczka soli himalajskiej
    -1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu
Wystaw ocenę:

4.49 (143 ocen)

Zobacz również:

Pasztet

Pasztet z batatów, pęczaku i fety - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1182n21 1. -kaszę zalewamy wodą i odstawiamy na całą noc. Rano odlewamy wodę
    -kaszę gotujemy do miękkości i studzimy
    -batata dokładnie myjemy, obieramy ze skórki i gotujemy do miękkości
    -cebulkę, czosnek obieramy i smażymy na rumiany kolor i studzimy
    -pietruszkę drobno siekamy
    -bataty dokładnie blendujemy
    -do miski przekładamy wszystkie składniki(oprócz pietruszki i mąki) i blendujemy ruchem pulsacyjnym. Ja nie zblendowalam dokładnie, bo chciałam aby były wyczuwalne kawałki kaszy
    -do masy dodajemy posiekaną natkę i mąkę. Wszystko dokładnie mieszamy
    -formę wykładamy papierem do pieczenia (ja użyłam sylikonową formę- tutaj nie trzeba papieru) i przekładamy masę. Całość posypujemy pokruszonym serem feta (opcjonalnie)
    -piekarnik rozgrzewamy do 180C
    -pieczemy około 45minut i studzimy
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza pęczak Pietruszka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować