Pasztet rybny

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Ten właśnie przepis i parę innych wykonaliśmy wraz z moją grupą w Poznaniu na konkursie regionalnych stołów wigilijnych :)

  • 2 godz.

Składniki:


  • -80 dag filetów rybnych (najlepiej pół na pół z ryb słodkowodnych i morskich)
    -litr wywaru z warzyw
    -2 czerstwe kajzerki
    -szklanka mleka
    -2 łyżki masła
    -łyżka mąki
    -2 jajka
    -czubata łyżka posiekanego koperku
    -pieprz
    -sól
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Pasztet

Pasztet rybny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety umyć, włożyć do wrzącego wywaru i gotować a małym ogniu, aż będą miękkie (25-30 minut), po czym wyjąć łyżką cedzakowa i lekko przestudzić. Bułkę namoczyć w mleku. Rybę i odciśniętą bułkę zemleć, a potem przetrzeć przez sitko. W rondelku zrobić z masła i mąki jasną zasmażkę, rozprowadzić ją zimnym mlekiem i chwilę gotować, mieszając. Gdy sos zgęstnieje, zdjąć z ognia, lekko przestudzić, doprawić solą i pieprzem. Żółtka chwilę ubijać w garnuszku, wymieszać z odrobiną gorącego sosu i wlać do rondelka, energicznie mieszając. Następnie porcjami dodawać ten sos do masy rybnej, mieszając. Doprawić wszystko do smaku, wymieszać z zielenina, a na końcu – ze sztywną pianą z ubitych białek. Przełożyć masę do wysmarowanej masłem podłużne formy do pieczenia ( ja akurat miałam w kształcie ryby), wstawić do gorącego (190 stopni) piekarnika i piec, aż pasztet ładnie się zrumieni. Podawać na gorąco lub na zimno np. z pieczywem, piklami i sosem chrzanowym
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować