Pasztet rybny

4.5 (175 ocen)

Delikatny i lekki pasztet. Może być podany jako przystawka lub jako danie główne. jest bardzo pyszny zarówno sam, jak i w towarzystwie sosu chrzanowego z ziemniaczkami.

Składniki:

  • 1kg filetów z morszczuka lub mintaja
    3 jajka
    1 cebula
    2 pietruszki
    2 marchewki
    1 czerstwa bułka
    250ml mleka
    50g chrzanu
    Olej
    Sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (175 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Pasztet Przekąski

Pasztet rybny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pietruszkę i marchewkę obrać, ugotować do miękkości. Odstawić.
    Cebulę obrać, posiekać, zeszklić na oleju.
    Bułkę namoczyć kilka minut w mleku, po czym dobrze odcisnąć.
  • 2. Filety rybne umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i zmielić wraz z warzywami, bułką w maszynce do mielenia mięsa. Powstałą masę wymieszać z jajkami i chrzanem, doprawić do smaku solą i pieprzem, dokładnie wyrobić. Masa nie może być zbyt mdła, warto ją dobrze doprawić. Następnie masę pasztetową przełożyć do prostokątnej foremki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180stopni. Piec 1 godzinę aż pasztet ładnie się przyrumieni.
  • 3. Po wyjęciu z piekarnika pasztet przygnieść z góry i odstawić na noc do przestygnięcia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować