Pasztet pod pierzynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso rosołowe wraz z marchewkami i cebulą mielimy przez maszynkę. Dodajemy żółtko, koncentrat pomidorowy i przyprawy. Mieszamy. Spód formy wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy warstwę mięsną. Wyrównujemy.
Na patelni rozgrzewamy olej. Umyty i delikatnie osuszony spzinak drobno siekamy i wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem wrzucamy na rozgrzany tłuszcz.Dodajemy kwasek cytrynowy i delikatnie solimy. Lekko zblanszowany szpinak przekładamy na warstwę mięsną.
Margarynę przekładamy na patelnię, gdy się roztopi ddajemy cebulę pokrojoną w piórka i smażymy.
Białko ubijamy, dodajemy serek macarpone oraz twarogowy. Do masy serowej dodajemy przyrumienioną cebulkę, marchewkę startą na drobnych oczkach oraz przyprawy. Mieszamy dokładnie i wykładamy na warstwę szpinakową. Całość dokładnie posypujemy ziarnami słonecznika.
Pasztet pieczemy w nagrzanym do 180st C piekarniku jedną godzinę. Studzimy najpierw w piekarniku, a następnie przed podaniem schładzamy w lodówce, by lepiej się kroił.
Komentarze