Pasztet pod pierzynką

0 (0 ocen)

Zainspirowana Anetą- MałaMi, stworzyłam pasztet z rosołowego mięsa drobiowego. Zaskoczy na pewno każdego, kto go tylko zobaczy :)

Składniki:

  • Na blaszkę 28x19cm

    Warstwa mięsna:
    1 kg mięsa rosołowego
    3 ugotowane marchewki (u mnie też z rosołu)
    1 żółtko
    2 cebule
    2 łyżki koncentratu pomidorowego
    sól, pieprz, papryka czerwona słodka do smaku

    Warstwa szpinakowa:
    150g świeżego szpinaku baby
    3 ząbki czosnku
    2 łyżki oleju rzepakowego
    szczypta soli
    1/3 łyżeczki kwasku cytrynowego

    Masa serowa:
    250g mascarpone
    300g białego sera półtłustego
    1 białko
    3 cebule
    1 marchew
    2 łyżki margaryny zwykłej
    ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
    sól, pieprz do smaku
    ziarna słonecznika na wierzch
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pasztet Przekąski

Pasztet pod pierzynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso rosołowe wraz z marchewkami i cebulą mielimy przez maszynkę. Dodajemy żółtko, koncentrat pomidorowy i przyprawy. Mieszamy. Spód formy wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy warstwę mięsną. Wyrównujemy.

    Na patelni rozgrzewamy olej. Umyty i delikatnie osuszony spzinak drobno siekamy i wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem wrzucamy na rozgrzany tłuszcz.Dodajemy kwasek cytrynowy i delikatnie solimy. Lekko zblanszowany szpinak przekładamy na warstwę mięsną.

    Margarynę przekładamy na patelnię, gdy się roztopi ddajemy cebulę pokrojoną w piórka i smażymy.
    Białko ubijamy, dodajemy serek macarpone oraz twarogowy. Do masy serowej dodajemy przyrumienioną cebulkę, marchewkę startą na drobnych oczkach oraz przyprawy. Mieszamy dokładnie i wykładamy na warstwę szpinakową. Całość dokładnie posypujemy ziarnami słonecznika.

    Pasztet pieczemy w nagrzanym do 180st C piekarniku jedną godzinę. Studzimy najpierw w piekarniku, a następnie przed podaniem schładzamy w lodówce, by lepiej się kroił.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szpinak Drób

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować