Pasztet na kanapki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Łopatkę , boczek, udka, myję i kroję na mniejsze kawałki. Następnie przekładam do garnka, zalewam wodą i gotuję. Zbieram szumy i dodaję obrane warzywa, marchew, pietruszkę, selera i doprawiam solą.
Wątrobę również gotuję w osolonej wodzie, ale w osobnym garnku.
Grzyby moczę w gorącej wodzie. Cebulę obieram i kroję na ćwiartki.
Mięso po ugotowaniu wyjmuję z rosołu, jedną szklanką rosołu zalewam bułkę i moczę.
Wszystko mielę maszynką do mielenia mięsa dwa razy, udka, wątrobę, łopatkę, boczek, grzyby, cebulę oraz odciśniętą z rosołu bułkę.
2.Następnie wbijam jajko, dodaję przyprawy, zioła prowansalskie, pieprz, majeranek, gałkę muszkatołową, sól, wlewam ½ szklanki rosołu i wyrabiam masę mięsną.
3.Przekładam w foremki i piekę 50 minut w 180°C.
Po upieczeniu studzę i chłodzę w lodówce.
Komentarze