Pasztet na kanapki

4.67 (3 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Uwielbiasz pasztet, to przepis właśnie dla Ciebie. Wieprzowo drobiowy pasztet, który przygotujesz Sam/a.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • • 1 kg łopatki wieprzowej
    • 400 g boczku surowego
    • 400 g wątroby drobiowej
    • 400 g udek kurczaka
    • 10 g grzybów suszonych
    • 1 bułka
    • 2 marchewki
    • ½ selera
    • 2 pietruszki
    • 2 cebule
    • 1 jajko
    • 1 łyżka gałki muszkatołowej
    • 1 łyżka majeranku
    • ½ ziół prowansalskich
    • Sól
    • Pieprz
Wystaw ocenę:

4.67 (3 ocen)

Zobacz również:

Pasztet

Pasztet na kanapki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • składniki 1. Łopatkę , boczek, udka, myję i kroję na mniejsze kawałki. Następnie przekładam do garnka, zalewam wodą i gotuję. Zbieram szumy i dodaję obrane warzywa, marchew, pietruszkę, selera i doprawiam solą.
    Wątrobę również gotuję w osolonej wodzie, ale w osobnym garnku.
    Grzyby moczę w gorącej wodzie. Cebulę obieram i kroję na ćwiartki.
    Mięso po ugotowaniu wyjmuję z rosołu, jedną szklanką rosołu zalewam bułkę i moczę.
    Wszystko mielę maszynką do mielenia mięsa dwa razy, udka, wątrobę, łopatkę, boczek, grzyby, cebulę oraz odciśniętą z rosołu bułkę.
  • mięso 2. Następnie wbijam jajko, dodaję przyprawy, zioła prowansalskie, pieprz, majeranek, gałkę muszkatołową, sól, wlewam ½ szklanki rosołu i wyrabiam masę mięsną.
  • pasztet 3. Przekładam w foremki i piekę 50 minut w 180°C.
    Po upieczeniu studzę i chłodzę w lodówce.
  • pasztet 4. Gotowe.
    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso mielone wieprzowe

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.91 (221 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Schab peklowany pieczony (domowa wędlina)

To może cię zainteresować