Tęczowy tort

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pyszny, kolorowy, piękny

  • 60 min

Składniki:

  • Biszkopt:

    10 jajek
    30 dkg cukru
    2 łyżki octu
    2 szklanki mąki
    2 łyżeczki proszku do piczenia
    barwniki spożywcze w kolorach: fioletowy, niebieski,zielony, żółty, pomarańczowy, czerwony

    Masa:

    400 g zimnej śmietany kremówki
    1 szklanka cukru pudru
    2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
    500 g mascaropne
    2 śnieżki

Tęczowy tort - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Białka ubijamy z cukrem oraz octem. Dodajemy żółtka i dalej ubijamy. Na końcu dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszamy. Ciasto dzielimy na 6 części, do każdej dodajemy jeden barwnik spożywczy (odrobinę, dosłownie na czubek lyżeczki). Każdy placek pieczemy przez około 15 minut w temperaturze 180 stopni.

    Masa: Mocno schłodzoną śmietanę ubijać z częścią cukru pudru i cukrem z wanilią, zacząć ubijać na najwyższych obrotach miksera. W trakcie ubijania stopniowo dodawać pozostały cukier oraz śnieżkę. Śmietana po ubiciu na być bardzo sztywna. Do śmietany dodać mascarpone, zmiksować aż składniki się połączą i masa będzie gładka.

    Przełożyć tort.

    Smacznego!

Porady

Masa z mascarpone jest bardzo delikatna dlatego tort należy przechowywać w lodówce.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy