Paszteciki z kapustą i kaszą gryczaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Farsz:
Kapustę kiszoną odcisnąć i podgotować aby zmiękła. Kaszę ugotować w osolonej wodzie. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na odrobinie masła, pod koniec dodać ugotowaną kapustę i jeszcze chwilę smażyć. W osobnym naczyniu połączyć z kaszą. Doprawić solą i pieprzem.
2.Ciasto:
Mleko lekko podgrzać i dodać drożdże rozpuszczone z cukrem. Dodać resztę składników, dobrze wyrobić i odstawić do wyrośnięcia. Rozwałkować na grubość ok.0.5 cm. Nakładać farsz na brzegu ciasta i zwijać jak roladę. Odciąć od reszty i pokroić na mniejsze roladki. Gotowe paszteciki układać na blaszce i odstawić do wyrośnięcia. Przed pieczeniem posmarować żółtkiem lub całym jajkiem. Piec aż się zarumienią.
Komentarze