Paszteciki z kapustą i kaszą gryczaną

4.48 (159 ocen)

  • Łatwy

Najlepiej smakują zaraz po upieczeniu z gorącym czerwonym barszczykiem

  • Łatwy

Składniki:

  • - mleko lub jogurt naturalny: 3 szklanki
    - drożdże swieże: 10 dekagramów
    - żółtko: 1 sztuka
    - olej: 0.75 szklanki
    - cukier: 1.5 łyżki
    - mąka: 1 kilogram
    - Farsz: kapusta kiszona: 1 kilogram
    - kasza gryczana surowa: 100 gramów
    - cebula: 1 sztuka
    - sól, pieprz: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

4.48 (159 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Paszteciki

Paszteciki z kapustą i kaszą gryczaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Farsz:
    Kapustę kiszoną odcisnąć i podgotować aby zmiękła. Kaszę ugotować w osolonej wodzie. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na odrobinie masła, pod koniec dodać ugotowaną kapustę i jeszcze chwilę smażyć. W osobnym naczyniu połączyć z kaszą. Doprawić solą i pieprzem.
  • 2. Ciasto:
    Mleko lekko podgrzać i dodać drożdże rozpuszczone z cukrem. Dodać resztę składników, dobrze wyrobić i odstawić do wyrośnięcia. Rozwałkować na grubość ok.0.5 cm. Nakładać farsz na brzegu ciasta i zwijać jak roladę. Odciąć od reszty i pokroić na mniejsze roladki. Gotowe paszteciki układać na blaszce i odstawić do wyrośnięcia. Przed pieczeniem posmarować żółtkiem lub całym jajkiem. Piec aż się zarumienią.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta Kasza gryczana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować