Pasta paprykowa do słoików

4.45 (159 ocen)

  • 60 min

Bardzo smaczny dodatek do pieczonych czy gotowanych mięs,świetny dodatek do kanapek, czy do pizzy.

  • 60 min

Składniki:

  • 3 kg czerwonej papryki
    5 ząbków czosnku
    1 ostra papryczka
    1,5 łyżki soli
    2 łyżki cukru
    80 ml oliwy
    20 ml octu jabłkowego
    20 ml octu balsamicznego
Wystaw ocenę:

4.45 (159 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Pasty

Pasta paprykowa do słoików - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Umyte papryki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, opiekać w piekarniku w 200 °C aż skórka zrobi się czarna. Papryki włożyć do worka foliowego, szczelnie zawiązać i zostawić do ostygnięcia. Skórka bez problemu odejdzie od miąższu, z papryki usunąć też nasiona, pokroić paprykę na kawałki. W garnku o grubym dnie rozgrzać oliwę, dodać upieczoną i pokrojoną paprykę, płyn który się wytworzył podczas opiekania papryki, czosnek przeciśnięty przez praskę i posiekaną papryczkę. Doprawić do smaku solą oraz cukrem. Dusić paprykę mieszając od czasu do czasu przez ok 45 minut, aż sok odparuje a pasta stanie się gęsta. Na koniec doprawić octem jabłkowymi i balsamicznym. Zmiksować wszystko blenderem na gładką masę. Ewentualnie pastę paprykową doprawić jeszcze do smaku solą i pieprzem..
    Pastę paprykową przełożyć do suchych, wyparzonych słoików, zakręcić i pasteryzować w piekarniku 30 minut w 100 °C albo pasteryzować w garnku z wodą. Gorące słoiki wyjąć z piekarnika, odwrócić do góry dnem i odstawić do ostygnięcia. Słoiki przechowywać w chłodnym miejscu.

Porady

Ta ilość pasty paprykowej jest na 6 słoiczków po ok 250 ml.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować