Pikantna pasta paprykowa

4.5 (189 ocen)

  • 60 min

Papryka w postaci pasty, doskonała do kanapek i wędlin - świetny zamiennik ketchupu. W tej wersji jest mocno pikantna, otulona intensywnym smakiem i aromatem czosnku.

  • 60 min

Składniki:

  • - około 1 kg czerwonej papryki
    - 2 białe papryki
    - 2 papryczki chilii
    - 4 ząbki czosnku
    - 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej
    - 0,5 łyżeczki ostej papryki mielonej
    - 4 łyżki octu jabłkowego
    - 2 łyżki cukru brązowego lub brzozowego
    - 250 ml przecieru pomidorowego
    - sól i pieprz
    - oliwa z oliwek
Wystaw ocenę:

4.5 (189 ocen)

Zobacz również:

Pasty Pasta paprykowa

Pikantna pasta paprykowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Papryka 1. Wszystkie papryki myjemy, wyjmujemy gniazda nasienne i kroimy w kostkę.

    Pokrojoną paprykę podsmażamy na oliwie z oliwek i zalewamy przecierem pomidorowym wymieszanym z cukrem i mielonymi paprykami. Dusimy pod przykryciem do odparowania płynów.

    Na 5 minut przed końcem duszenia dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.
  • Pasta 2. Następnie zawartość patelni przekładamy do naczynia, dodajemy 4 łyżki octu jabłkowego i miksujemy za pomocą blendera. Powstałą masę jeszcze raz zagotowujemy i przekładamy do słoiczków.

    Życzę smacznego! :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować