Pasta jajeczno – serowa z sezamem, gorczycą i baldachem kopru

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Smarowidło przygotowane z gotowanych jaj i żółtego sera z dodatkiem marchewki, jabłka, dodającej pikanterii cebulki i pachnącej natki pietruszki. Pasta zyskuje nietuzinkowy smak i aromat za sprawą trzech kluczowych składników – prażonych ziaren sezamu i gorczycy oraz świeżych baldachów kopru.

  • 20 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 5 jajek ugotowanych na twardo
    250 g żółtego sera
    1 nieduże słodko – winne jabłko (170 g)
    100 g obranej białej cebuli
    50 g obranej marchewki
    2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    1 łyżka posiekanych świeżych baldachów kopru
    2 łyżki prażonych ziaren białego sezamu
    3 łyżki majonezu
    1 łyżeczka całych ziaren białej gorczycy
    po ½ łyżeczki mielonych przypraw – kurkumy, imbiru
    sól do smaku
    pieprz cytrynowy do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Pasta jajeczno – serowa z sezamem, gorczycą i baldachem kopru - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pasta jajeczno – serowa z sezamem, gorczycą i baldachem kopru 1. Gorczycę uprażyć w suchym rondelku, ostudzić i utrzeć w moździerzu.
    Jajka obrać ze skorupek, posiekać, po czym przełożyć do miski. Dodać pokrojony w małą kostkę ser oraz posiekaną cebulę.
  • Pasta jajeczno – serowa z sezamem, gorczycą i baldachem kopru 2. Dołożyć pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone w małą kostkę jabłko, startą na wiórki marchewkę, natkę pietruszki, baldachy kopru, gorczycę, kurkumę i imbir. Całość dokładnie wymieszać, dodając majonez i przyprawy do smaku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować