Pasta z wątróbki i buraka

  • wyświetlono: 130 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Pasta z gotowanej wątróbki drobiowej z dodatkiem czerwonego buraka. Do tego podkreślające smak smarowidła jabłko i aromatyczne przyprawy. W sam raz na pożywne śniadanie lub kolację.

P10
  • 4 porcje
  • 40min
  • Łatwy

Składniki

Gotowana wątróbka:
450 g oczyszczonej wątróbki z kurczaka
2 łyżki octu 10%
1 płaska łyżeczka soli
¼ łyżeczki czarnego pieprzu mielonego
1 L wody

Smażone składniki:
150 g obranych, gotowanych czerwonych buraków
1 większa biała cebula (100 g)
1 duży ząbek czosnku
1 łyżka masła
1 łyżka oleju słonecznikowego
1 łyżeczka suszonego oregano
1 łyżeczka mielonych owoców kolendry
½ łyżeczki imbiru mielonego
½ łyżeczki mielonej kurkumy
szczypta chilli w proszku

Pozostałe składniki:
1 nieduże słodko – winne jabłko (120 g)
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
3 łyżki majonezu
2 łyżeczki musztardy kremskiej
sól do smaku
pieprz czarny mielony do smaku

Sposób przygotowania przepisu:

Pasta z wątróbki i buraka

  • Pasta z wątróbki i buraka1. Ugotować wątróbkę – do garnka wlać wodę i ocet, wsypać sól oraz pieprz i zagotować. Następnie włożyć wątróbkę, gotować 10 min, po czym odcedzić i wystudzić.
    Na patelni rozpuścić masło, po czym wlać olej. Dodać pokrojone w małą kostkę buraki, obrane i posiekane cebulę oraz czosnek, wsypać oregano, owoce kolendry, imbir, kurkumę i chilli. Składniki smażyć 5 – 7 min, mieszając, a następnie wystudzić i przełożyć do miski. Do smażonych warzyw dołożyć pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone w małą kostkę jabłko.
  • Pasta z wątróbki i buraka2. Dodać drobno pokrojoną wątróbkę, natkę pietruszki i musztardę. Całość dokładnie wymieszać z dodatkiem majonezu i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

przystawkamajonezfarszimbirczosnekkurkumajabłkooreganopastanatka pietruszkiśniadaniekolacjaobiadocetsmarowidłowątróbka drobiowanadzieniemasłotaniana zimnochilliz owocamina ostroczerwone burakiprostaz jabłkiemwątróbka z kurczakaoryginalnana kanapkibiała cebulado chlebagotowane burakidodatekpikantnaz warzywamiduszonkapożywnaolej słonecznikowyaromatycznaowoce kolendryprzepis_miesiąca1000smażonkaz burakiemz wątróbkimusztarda kremskasłodko winnez podrobówgotowana wątróbka

Komentarze

Podobne przepisy

Pasta z watróbki drobiowej do kanapek

Dodane przez: Eweli

Pasta z wątróbki drobiowej

To świetny pomysł na wykorzystanie...

pâté  z wątróbki gęsiej

Dodane przez: Stare Gary

pâté (pasta) z wątróbki gęsiej

Bardzo prosta i bardzo smaczna...

pasta z wątróbki

Dodane przez: Eweli

Pasta z wątróbki drobiowej

To świetny pomysł an wykorzystanie...

pasta z tuńczyka

Dodane przez: capri

Pasta z tuńczyka i jajek

Pasta z tuńczyka i jajek jest błyskawiczna...

Pasta z awokado

Dodane przez: joanna30

Pasta z awokado i orzechów

Pyszna, zdrowa, idealna z chrupiącą...

Pasta z wątróbki i dyni do pieczywa

Dodane przez: kuchenny świat

Pasta z wątróbki i dyni do pieczywa

Zapraszam na pyszną pastę do pieczywa....

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE