Pasta jajeczna z dodatkiem słodkich, żółtych pomidorków koktajlowych. W sezonie warto spróbować tego prostego w wykonaniu i jakże smacznego dodatku na kanapki. Polecam!
Składniki:
6 jajek ugotowanych na twardo
200 g żółtych pomidorków koktajlowych (gruszkowe lub śliwkowe)
14 cm – owy kawałek smukłego pora (50 g)
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 łyżka posiekanej mięty
2 łyżki oliwy lub oleju
2 łyżeczki majonezu
sól do smaku
cukier do smaku
pieprz kolorowy mielony do smaku
Pasta jajeczna z pomidorkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pora posiekać i smażyć na rozgrzanej oliwie/oleju 5 min, mieszając. Dołożyć pokrojone na ósemki pomidorki i dusić kolejne 5 min. Wystudzić. Jajka obrać ze skorupek i zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej. Dodać pomidorki z porem i posiekane zioła. Dołożyć majonez i całość dokładnie wymieszać. Pastę doprawić przyprawami do smaku.
Komentarze