Paska wielkanocna

4.5 (199 ocen)

  • 2 godz.

Paska (nie mylić z Paschą) jest w mojej rodzinie odkąd pamiętam, teraz przeniosłam tradycję jej pieczenia do rodziny męża na Podlasiu. Najlepiej smakuje z masłem.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 1 litr mleka
    6 dag drożdzy
    3/4 szkl cukru
    pół łyżeczki soli (płaska)
    1 jajko
    5 żółtek
    1.20 kg mąki pszennej
    1/3 szkl oleju
    0,5 roztopionej margaryny
    opakowanie rodzynek
Wystaw ocenę:

4.5 (199 ocen)

Zobacz również:

Desery

Paska wielkanocna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdze rozpuszczamy z cukrem i solą. Dodać roztrzepane jajka, ciepłe mleko, mąkę i dobrze wymieszać. Następnie wlać olej i ciepłą roztopioną margarynę oraz rodzynki. Wysmarować 3 keksówki (z porcji wychodzi 3 keksówki) olejem i dać do połowy każdej z nich wyrośnięte ciasto.
  • image-0l2mpwv 2. wszystko jeszcze raz dokładnie wymieszać i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok pół godziny.
  • image-1p9mjc3 3. Ciasto wysmarować roztrzepanym jajkiem i tak zostawić na ok 15 minut. Piec ok 1 godziny w 180 stopniach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować