Paska (nie mylić z Paschą) jest w mojej rodzinie odkąd pamiętam, teraz przeniosłam tradycję jej pieczenia do rodziny męża na Podlasiu. Najlepiej smakuje z masłem.
2 godz.
Składniki:
1 litr mleka
6 dag drożdzy
3/4 szkl cukru
pół łyżeczki soli (płaska)
1 jajko
5 żółtek
1.20 kg mąki pszennej
1/3 szkl oleju
0,5 roztopionej margaryny
opakowanie rodzynek
Paska wielkanocna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdze rozpuszczamy z cukrem i solą. Dodać roztrzepane jajka, ciepłe mleko, mąkę i dobrze wymieszać. Następnie wlać olej i ciepłą roztopioną margarynę oraz rodzynki. Wysmarować 3 keksówki (z porcji wychodzi 3 keksówki) olejem i dać do połowy każdej z nich wyrośnięte ciasto.
2.wszystko jeszcze raz dokładnie wymieszać i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok pół godziny.
3. Ciasto wysmarować roztrzepanym jajkiem i tak zostawić na ok 15 minut. Piec ok 1 godziny w 180 stopniach.
Komentarze