Ciastka "bardzo dobre"

0 (0 ocen)

  • 40 min

Przepis mam od mamy. Trzeba troszeczke czasu na to poświęcić ale warto.

  • 40 min

Składniki:

  • Ciasto:
    1 kostka margaryny;
    250 g mąki;
    2 żółtka;
    2 łyżki cukru kryształu;
    2 łyżki śmietany

    Masa:
    1 kostka margaryny;
    1 budyn śmietankowy

    dodatkowo:
    orzechy mielone, kokos
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka

Ciastka "bardzo dobre" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • wyrobione ciasto 1. Wszystkie składniki na ciasto wyrabiamy tak aby się dobrze połączyły i żeby powstało gładkie ciasto. Rozwałkowujemy i wycinamy kólka (u mnie były one z troszke większych kieliszków). Ukłądamy na blaszce wyłożonej papierem pergaminowym.
  • piana na ciastkach 2. Białka ubijamy ze szczyptą soli i z cukrerm na lśniącą pianę. Następnie nakładamy po odrobinie piany na każde ciastko. Pieczemy w piekarniku przez 15 - 17 minut w 170 stopniach.
  • końcowy efekt 3. Aby powstała masa do ciastek miksujemy margarynę z budyniem, który przygotowujemy tak jak na opakowaniu. Gdy ciastka przestygną nakłądamy na jedno masę i przekłądamy drugim tak, żeby piana była na górze ciastka. Masę rozsmarowujemy również po bokach i obtaczamy w mielonych orzechach (mogą być też drobno pokrojone) lub w kokosie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować