Rogaliki mojej mamy

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Łatwe w przygotowaniu i pyszne. Z nadzieniem jakie chcemy.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 125 g margaryny
    5 dag drożdzy
    1 szkl śmietany ( u mnie 18%)
    4 łyżki cukru
    2 całe jajka + 1 jajko do smarowania
    3 szkl mąki
    cukier puder
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Rogaliki mojej mamy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdze mieszamy z cukrem, następnie dodajemy mąkę, całe jajka, smietanę i margarynę. Ciasto zagniatamy i wkładamy na godzinę do lodówki.
  • rogaliki 2. Po wyjęciu wałkuje tworząc koło ( ja to robię tak, że odrywam kawałek ciasta, wałkuję i przykładam do niego tortownicę o średnicy 24 cm, wychodzi mi wtedy ładne koło z którego potem mam 8 rogalików).
  • rogaliki 3. Na szerszy koniec nakładam nadzienie i zwijam, rogalik sam się tworzy. Układam wszystko na blaszce wyłożonej pergaminem i smaruję roztrzepanym jajkiem. Piekę do momentu aż się zarumienią.

Porady

Do rogalików można dać różne nadzienie, u mnie część była z dzemem a część z budyniem czekoladowym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować