Pasiasty galaretkowiec

4.5 (156 ocen)

  • 2 godz.

Pasiasty galaretkowiec - delikatne ciasto z galaretek

  • 2 godz.

Składniki:

  • 2 litry mleka
    3/4 szklanki cukru pudru
    3 cukry waniliowe
    80g żelatyny spożywczej
    8 galaretek ( mogą być po dwie te same albo każda w innym kolorku)
Wystaw ocenę:

4.5 (156 ocen)

Zobacz również:

Desery

Pasiasty galaretkowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko zagotować z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. W 500 ml ciepłej wody rozpuszczamy żelatynę, a następnie wlewamy do mleka i delikatnie mieszamy. 1,5 szklanki mleka wlewamy do formy o wymiarach 26x35,5 cm. i wstawiamy do lodówki. ( Ja ustawiłam lodówkę na 4'C i potrzebowałam tylko 15 min, by galaretka zastygła ). Pozostałe mleko w garnku przykrywamy pokrywką i pozostawiamy na piecu by było w cieple. Przygotowujemy galaretki. Rozpuszczamy jedną galaretkę w 1,5 szklanki ugotowanej wody i pozostawiamy do przestygnięcia a następnie wylewamy na białą galaretkę i ponownie schładzamy. Czynność powtarzamy aż do skończenia się mleka i galaretek. Jeśli mleko nam zgęstnieje podgrzewamy chwilkę, ciągle mieszając. Proponuję rozpuszczać po dwie galaretki będzie szybciej. Smacznego !!

Porady

Ciasto, wystarczy lekko obkroić od brzegów formy a następnie można kroić, z łatwością wychodzi, nie przykleja się. Należy jednak pamiętać by zaczynać od wylania mleka.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować