Parówki w kruchym cieście

4.5 (147 ocen)

Ciekawa alternatywa jako dodatek do czerwonego barszczu zamiast tradycyjnego krokieta. Smakują równie dobrze na ciepło jak i na zimno.

Składniki:

  • 30 dag maki
    20 dag margaryny
    2 jajka
    1 łyżka śmietany 18%
    6 cienkich parówek
    kilka plastrów żółtego sera
    sól
Wystaw ocenę:

4.5 (147 ocen)

Zobacz również:

Kruche ciasto Przystawki

Parówki w kruchym cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Make przesiać na stolnicę, margarynę posiekać nożem, dodać jedno jajko, śmietanę i odrobinę soli. Zagnieść szybko ciasto, owinąć folią i zostawić w lodowce na 30 minut.
    Parówki obrać z foli, przekroić wzdłuż na połówki. Plasterki sera kroimy w cienkie paseczki.
    Ciasto rozwałkować cienko, pokroić na paski o szerokości około 2 cm. Każdą połówkę parówki owinąć ciastem jak wstążką, tak aby cala parówka została zakryta ciastem.
    Jajko rozkłócić, posmarować każdą owiniętą ciastem parówkę, następnie położyć paseczki sera.
    Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-30 min.
    Podajemy cieple jako dodatek do czerwonego barszczyku lub jako przekąskę.

Porady

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Parówki Ser żółty

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować