Parówki w kruchym cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Make przesiać na stolnicę, margarynę posiekać nożem, dodać jedno jajko, śmietanę i odrobinę soli. Zagnieść szybko ciasto, owinąć folią i zostawić w lodowce na 30 minut.
Parówki obrać z foli, przekroić wzdłuż na połówki. Plasterki sera kroimy w cienkie paseczki.
Ciasto rozwałkować cienko, pokroić na paski o szerokości około 2 cm. Każdą połówkę parówki owinąć ciastem jak wstążką, tak aby cala parówka została zakryta ciastem.
Jajko rozkłócić, posmarować każdą owiniętą ciastem parówkę, następnie położyć paseczki sera.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-30 min.
Podajemy cieple jako dodatek do czerwonego barszczyku lub jako przekąskę.
Komentarze