Przepis otrzymany od znajomego Latynosa za czasów akademickich (przystosowany do polskich warunków), idealny na śniadanie lub wieczór.
Dla 2 osób
Łatwy
Składniki:
- włoskie parówki wieprzowe lub rodzime, ale grube: 4 sztuki
- pomidor: 1 sztuka
- ogórek (zielony) dlugi: 0.25 sztuki
- papryka żółta lub czerwona: 0.25 sztuki
- papryka ostra: 0.5 sztuki
- ser żółty w plastrach (ostry typu włoskiego - parmezan lub polski tylżycki): 2 plastry
- cebula mała: 0.5 sztuki
- pieprz świeżo zmielony do smaku: 1 szczypta
- chili w proszku: 1 szczypta
Parówki carramba - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Parówki nacinamy wzdłuż, nie dochodząc do brzegów (średnio 2 na osobę), tak by po podsmażeniu stworzyła nam się kieszonka. Pomidora, ogórka, paprykę czerwoną, paprykę ostrą, cebulę kroimy w paski. Plastry sera dzielimy na pół wzdłóż.
Parówki wkładamy do elektrycznego grilla lub piecyka na ok 5 min, przyrumieniając górną i dolną stronę (gdy widzimy, że nacięcie się otworzyło, a brzegi są przyrumienione, odwracamy parówki). Wyjmujemy. W gotowe kieszonki parówkowe wkładamy po jednym kawałku papryki, cebuli, ogórka, pomidora i papryki ostrej (proszę mi wierzyć da się, kwestia wprawy) i całość z powrotem wkładamy do piecyka lub grilla na ok 3 min., tak by warzywa się przypiekły. Gdy warzywa są rumiane, całość posypujemy pieprzem i chilli, a każdą parówkę przykrywamy paskiem sera (dla tych co lubią, mogą być 2 paski na 1 parówkę). Tak przygotowaną potrawę wstawiamy na ok. 3 min do grilla lub piekarnika, by ser się roztopił.
Podajemy z ketchupem pikantnym, odrobiną majonezu i chlebem.
Komentarze