Takie placuszki paprykowe są świetną propozycją na śniadanie kolacje, na przekąskę... aj zawsze i wszędzie to dobry pomysł! Idealnie smakują na ciepło - jak jeszcze ser apetycznieee się ciągnieeee, ale lubię je podjadać nawet i zimne.
30 min
Dla 2 osób
Składniki:
(około 11 sztuk)
100g kaszy jaglanej
1 cebula
3 łyżki mąki pszennej (płaskie)
5 łyżek mleka
1 jajko
1 łyżka papryki w proszku
1 łyżeczka majeranku
sól, pieprz
Dodatkowo:
3-4 plastry żółtego sera
Ponadto (opcjonalnie):
olej do smażenia
Paprykowe placuszki z kaszy jaglanej z żółtym serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaszę jaglaną ugotować według przepisu z opakowania i pozostawić do całkowitego ostudzenia.
Następnie dodać posiekaną cebulę, jajko, mleko, mąkę pszenną, paprykę w proszku oraz majeranek.
Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku.
Patelnię delikatnie wysmarować olejem i za pomocą łyżki wykładać nieduże porcje ciasta.
(1 łyżka stołowa na 1 placuszek.)
Placki smażyć z obu stron do momentu - aż będą lekko rumiane.
Po przewróceniu na drugą stronę na każdym placuszku ułożyć po kawałku żółtego sera.
(Powinien odrobinę roztopić się.)
Komentarze