Żółciutkie placuszki bez dodatku mięsa za to z dodatkiem kurkumy która nadała im pięknego słonecznego kolorku, który przywołuje mi na myśl ciepłe letnie dni :)
60 min
Dla 5 osób
Łatwy
Składniki:
Składniki na 10-12 placuszków
1/2 szkl suchej kaszy jaglanej + od 1 i 1/2 do 2,5 szkl wody
1 łyżka masła
sól
szczypta kurkumy
szczypta słodkiej papryki
1 jajko
natka pietruszki
4-5 łyżek maki kukurydzianej bądź tortowej
1/2 główki cebuli pokrojonej w drobna kosteczkę i zeszklonej na oleju rzepakowym
bułka tarta do obtaczania ( morze ale nie musi być )
pieprz
Żółte placuszki z kaszy jaglanej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Kasze płuczemy w wodzie dotąd aż woda będzie czysta. Przelewamy wrzątkiem na sicie. Gotujemy w garnku z łyżką masła i odrobina soli przez około 18-20 min.
2. Wystudzona kaszę mieszamy z przyprawami oraz usmażoną cebulką, dodajemy 1 całe jajko oraz mąkę. Mieszamy - jeśli konsystencja będzie zbyt rzadka to dosypujemy jeszcze z jedna łyżkę mąki.
3. Kiedy mamy już odpowiednio przyprawiona kaszę, rozgrzewamy olej i formujemy kotleciki ( ja pera kotlecików obtoczyłam w bułce natomiast resztę wykładałam łyżka od razu na rozgrzany tłuszcz).
Smażymy na rumiano z każdej strony podajemy z surówką bądź sosem lub same :) Smacznego !
Komentarze