Żółte placuszki z kaszy jaglanej

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Żółciutkie placuszki bez dodatku mięsa za to z dodatkiem kurkumy która nadała im pięknego słonecznego kolorku, który przywołuje mi na myśl ciepłe letnie dni :)

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na 10-12 placuszków
    1/2 szkl suchej kaszy jaglanej + od 1 i 1/2 do 2,5 szkl wody
    1 łyżka masła
    sól
    szczypta kurkumy
    szczypta słodkiej papryki
    1 jajko
    natka pietruszki
    4-5 łyżek maki kukurydzianej bądź tortowej
    1/2 główki cebuli pokrojonej w drobna kosteczkę i zeszklonej na oleju rzepakowym
    bułka tarta do obtaczania ( morze ale nie musi być )
    pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Placki

Żółte placuszki z kaszy jaglanej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Kasze płuczemy w wodzie dotąd aż woda będzie czysta. Przelewamy wrzątkiem na sicie. Gotujemy w garnku z łyżką masła i odrobina soli przez około 18-20 min.
    2. Wystudzona kaszę mieszamy z przyprawami oraz usmażoną cebulką, dodajemy 1 całe jajko oraz mąkę. Mieszamy - jeśli konsystencja będzie zbyt rzadka to dosypujemy jeszcze z jedna łyżkę mąki.
    3. Kiedy mamy już odpowiednio przyprawiona kaszę, rozgrzewamy olej i formujemy kotleciki ( ja pera kotlecików obtoczyłam w bułce natomiast resztę wykładałam łyżka od razu na rozgrzany tłuszcz).
    Smażymy na rumiano z każdej strony podajemy z surówką bądź sosem lub same :) Smacznego !
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza jaglana Olej

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować