Placuszki paprykowe z kaszy jaglanej

0 (0 ocen)

  • 30 min

Kasza jaglana wraca powoli do łask, ale wciąż nie cieszy się taką popularnością, na jaką zasługuje. A szkoda, bo ma oryginalny smak i świetnie komponuje się zarówno z daniami słonymi, jak i słodkimi. Przede wszystkim zaś warto ją jeść ze względu na wartości odżywcze.Można ją jeść jako dodatek do obi

  • 30 min

Składniki:

  • *100 g kaszy jaglanej (przed ugotowaniem)

    *3 łyżki mąki pszennej razowej
    *jajko
    *1 łyżka mąki ziemniaczanej
    *duża papryka czerwona
    *duża cebula
    *papryczka chilli
    *sól
    *pieprz
    *pół łyżeczki kurkumy
    *pół łyżeczki papryki ostrej
    *pół łyżeczki papryki słodkiej
    *olej kokosowy

    Dodatki:

    *jogurt naturalny
    *szczypiorek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Placuszki paprykowe z kaszy jaglanej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę jaglaną opłukać w ciepłej wodzie i ugotować, pozostawić do przestygnięcia.
  • 2. Do miski wbić jajko. Roztrzepać je.
  • 3. Paprykę zblendować ze skórką i dodać do jajka.
  • 4. Przestudzoną kaszę dołożyć do papryki i jajka. Wymieszać.
    Dosypać przesianą mąkę oraz przyprawy i dokładnie połączyć.
  • 5. Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę. Delikatnie posolić i dołożyć do masy na placki.Paprykę chilli drobno kroimy i dodajemy do masy.
  • 6. Na patelni rozgrzać olej kokosowy i nakładać porcje tak jak na placki ziemniaczane. Smażyć do lekkiego zarumienienia z obu stron.
  • 7. Podawać np z jogurtem naturalnym i szczypiorkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować