Placuszki bananowe z kaszy jaglanej z piekarnika

4.5 (147 ocen)

  • 25 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Jeśli mamy w domu zalegającą kaszę to zrobimy je dosłownie w pare minut! Są świetne jako śniadanie lub przekąska zamiast ciasteczek. Samo zdrowie :) Idealnie się nadają dla niemowląt.

  • 25 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1,5 szklanki ugotowanej i wystudzonej kaszy jaglanej
    2 całe jajka
    ok 0,5 szklanki mleka ( opcjonalnie)
    1 duży banan
    olej kokosowy do posmarowania papieru
Wystaw ocenę:

4.5 (147 ocen)

Zobacz również:

Placki

Placuszki bananowe z kaszy jaglanej z piekarnika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ubić mikserem, następnie dodać banana i całość dokładnie zmiksować. Do masy dodać kaszę - miksować kilka minut do uzyskania gładkiej konsystencji ( najlepiej końcówką jak blender). Jeżeli masa jest za gęsta można stopniowo dodawać mleka, natomiast jeśli za rzadka - 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej. Masa powinna mieć konsystencję mocno gęstego ciasta naleśnikowego.
  • 2. Placuszki wykładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wysmarowanym olejem kokosowym. Piec ok 12-15 minut w 180 stopniach ( do zrumienienia brzegów). Idealne na ciepło jak i na zimno. Smacznego :)

Porady

Placuszki można jeść same lub polać musem owocowym/miodem/syropem różanym. Zamiast banana można użyć innego owoca np jabłka. W razie potrzeby można dosłodzić np miodem- ja placuszków nie dosładzam, do ich wykonania używam dojrzałego słodkiego banana i polewam słodkimi sosami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Banany Kasza jaglana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować