Paprykowe kwiatki

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Średni

lekko, smacznie i kolorowo

  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • - papryka czerwona: 1 sztuka
    - papryka żółta: 1 sztuka
    - twaróg chudy: 30 dekagramów
    - cebula dymka (albo 1 mała cebula i trochę szczypiorku): 1 sztuka
    - koperek posiekany: 1 łyżeczka
    - papryczka chili posiekana: 1 łyżeczka
    - czosnek: 1 ząbek
    - Żelatyna: 1 łyżeczka
    - sól i pieprz kolorowy: 4 szczypty
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Twarożek

Paprykowe kwiatki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Strąki papryki powinny być mniej więcej równej wielkości i mieć wydłużony kształt. Paprykę myjemy, odcinamy "kapelusik" z ogonkiem, wydrążamy gniazda nasienne. Twarożek (albo biały ser zmielony) dzielimy na dwie części i przekładamy do dwóch miseczek. Cebulkę, czosnek, szczypior, koperek i chili siekamy drobniutko. Do jednej miseczki dodajemy zieleninę, połowę cebulki; do drugiej - czosnek i chili. Obie porcje doprawiamy solą i pieprzem. Żelatynę rozpuszczamy z 4 łyżkach wrzątku i dodajemy po połowie do obu porcji serka. Paprykę czerwoną napełniamy po brzeg twarożkiem z chili, mocno wciskając go łyżeczką do samego końca strąka. Paprykę żółtą napełniamy serkiem z zieleniną. Owijamy folią spożywczą i odkładamy do lodówki na przynajmniej 3-4 godziny. Podajemy na liściu sałaty albo bezpośrednio na kromce chleba, pokrojone w plastry bardzo ostrym nożem. Jeżeli serek jest ścisły, możemy zrezygnować z dodatku żelatyny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Papryka Twaróg

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować