Paprykarz z patelni

0 (0 ocen)

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Kremowe risotto, sos pomidorowy i wędzona makrela... Pyszne i w niczym nie przypomina tego, co mamy zapakowane w puszki

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - ryż arborio: 0.75 szklanki
    - białe wytrawne wino: 0.5 szklanki
    - masło: 2 łyżki
    - cebula (malutka): 1 sztuka
    - bulion warzywny: 3 szklanki
    - przecier pomidorowy (dobrej jakości): 3 łyżki
    - keczup: 3 łyżki
    - makrela wędzona (średniej wielkości): 1 sztuka
    - cukier (do smaku, może być mniej lub nieco więcej): 1 łyżka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Paprykarz z patelni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło rozgrzewamy na patelni, wrzucamy posiekaną cebulkę, smażymy aż zmięknie. Dodajemy ryż i mieszamy do moementu, kiedy stanie się szklisty, wlewamy wino, mieszamy i czekamy aż odparuje. Ryż powinien być suchy, zanim zaczniemy wlewać bulion.
  • paprykarz 2. Bulion podgrzewamy i gorący wlewamy partiami do ryżu. Raczej nie zużyjemy 3 szklanek... Kiedy ryż wchłonie wlany bulion, dolewamy kolejną porcją, mieszamy co jakiś czas i smakujemy, czy ryż jest miękki. Ryż powinien być miękki, nie al dente, ale miękki, chociaż nie rozgotowany...
    Dodajemy przecier pomidorowy i keczup, mieszamy całość dokładnie. Dodajemy obraną makrelę i ponownie mieszamy. Zestawiamy z palnika.
    Dodajemy cukier do smaku oraz pieprz czarny, najlepiej świeżo mielony.
    Odstawiamy do wystudzenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makrela Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować