Paprykarz z patelni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło rozgrzewamy na patelni, wrzucamy posiekaną cebulkę, smażymy aż zmięknie. Dodajemy ryż i mieszamy do moementu, kiedy stanie się szklisty, wlewamy wino, mieszamy i czekamy aż odparuje. Ryż powinien być suchy, zanim zaczniemy wlewać bulion.
2.Bulion podgrzewamy i gorący wlewamy partiami do ryżu. Raczej nie zużyjemy 3 szklanek... Kiedy ryż wchłonie wlany bulion, dolewamy kolejną porcją, mieszamy co jakiś czas i smakujemy, czy ryż jest miękki. Ryż powinien być miękki, nie al dente, ale miękki, chociaż nie rozgotowany...
Dodajemy przecier pomidorowy i keczup, mieszamy całość dokładnie. Dodajemy obraną makrelę i ponownie mieszamy. Zestawiamy z palnika.
Dodajemy cukier do smaku oraz pieprz czarny, najlepiej świeżo mielony.
Odstawiamy do wystudzenia.
Komentarze