Papryka faszerowana kaszą i gotowanym kurczakiem

4.5 (143 ocen)

Smaczna i elegancka przystawka to jedna z propozycji na wykorzystanie mięsa i marchewki z rosołu

Składniki:

  • 4 kolorowe papryki średniej wielkości
    17 dag ugotowanej kaszy jęczmiennej mazurskiej (pełna szklanka)
    15 dag kurczaka ugotowanego w rosole
    7 dag ostrego żółtego sera
    1 mała marchewka z rosołu
    łyżka posiekanej natki pietruszki
    sól
    pieprz
    ostra sproszkowana papryka
Wystaw ocenę:

4.5 (143 ocen)

Zobacz również:

Papryka faszerowana Przystawki

Papryka faszerowana kaszą i gotowanym kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Farsz 1. Mięso i marchewkę pokroić w niedużą kostkę, ser zetrzeć na tarce z dużymi oczkami.
    Kaszę wymieszać z mięsem, serem, marchewką i natką pietruszki.
    Doprawić do smaku solą, pieprzem i sproszkowaną papryką.
    Ja dodałam do farszu jeszcze drobne posiekane miniaturowe nadprogramowe papryczki, które znalazłam w środku dużej papryki po jej przekrojeniu.
  • 2. Paprykę opłukać, osuszyć, ściąć „czapeczkę” od strony ogonka, delikatnie, aby nie uszkodzić ścianek, usunąć gniazda nasienne i białe włókna, wnętrze oprószyć solą.
    Papryki wypełnić nadzieniem, przykryć odkrojonymi czapeczkami, ustawić w naczyniu do zapiekania, podlać wodą, przykryć folią aluminiową i wstawić do nagrzanego piekarnika.
  • 3. Piec 40 minut w temperaturze 180 stopni z termo obiegiem.
    Kilka minut przed końcem pieczenia można zdjąć folię (niekoniecznie) – wierzch papryczek się przypiecze.
    Danie podałam z domowym sosem pomidorowym a’la ketchup.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować