Kruche ciasto z papierówkami pod migdałową kruszonką

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Klasyczne kruche ciasto z orzeźwiającym jabłkami otulonymi chrupiącą kruszonką migdałową to świetny pomysł na łatwe w przygotowaniu i szybkie sezonowe ciasto.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 500g jabłek papierówek
    3 łyżki cukru brązowego
    2 łyżki bułki tartej
    1 łyżeczka cynamonu
    masło do wysmarowania tortownicy

    Ciasto:
    380g mąki pszennej
    150g masła
    80g cukru pudru
    2 jajka całe

    Kruszonka:
    80g mąki pszennej
    40g cukru
    40g masła ekstra
    30g pokruszonych płatków migdałowych

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto z jabłkami Desery

Kruche ciasto z papierówkami pod migdałową kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0mvnmg8 1. Jabłka obrać, pokroić w cienkie plasterki, przełożyć do dużej miski, zasypać cukrem, cynamonem i dokładnie wymieszać.
  • image-25724xu 2. Ciasto:
    Mąkę przesiać, dodać cukier puder, kawałki masła i wszystko posiekać siekaczką. Dodać jajka, zagnieść, wyrobić na jednolite ciasto. Owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 30minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować podsypując mąką i przełożyć do formy
    o wymiarach 24cmx24cm wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Wierzch ciasta nakłuć widelcem, piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 10-15 minut.
  • image-0pke2mx 3. Kruszonka:
    Masło, mąkę, migdały i cukier wymieszać, rozcierać palcami aż powstaną okruchy kruszonki.
  • image-0hlg3tt 4. Podpieczony spód ciasta posypać bułką tartą, wyłożyć jabłka i posypać na wierzchu migdałową kruszonką. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30-35 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Papierówki Migdały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować