Papas gaditanas

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Średni

Młode ziemniaki z szafranem i orzeszkami piniowymiPapas gaditanas to andaluzyjska wiosenna potrawa, podawana w barach jako tapa, często w towarzystwie smażonych małych mątw.

  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • - ziemniaki młode - małe: 1 kilogram
    - cebula, posiekana: 2 sztuki
    - ząbek czosnku posiekany: 4 sztuki
    - oliwa z oliwek: 3 łyżki
    - pomidory w puszcze krojone: 1 puszka
    - sherry: 1 szklanka
    - szfran: 0.25 łyżeczki
    - sól: 1 łyżeczka
    - woda: 2 szklanki
    - prażone orzeszki piniowe: 2 łyżki
    - oliwki zielone: 2 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Papas gaditanas - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na oliwie podsmażamy cebulę z czosnkiem.
  • 2. Dodajemy pomidory wraz z zalewą, sól, szafran i szklankę sherry. Całość dusimy około 5 minut, po czym wrzucamy wyszorowane ziemniaki w skórkach i zalewamy wodą.
  • 3. Gotujemy na małym ogniu bez przykrycia około 20 minut (aż ziemniaki będą miękkie).
  • 4. Zwiększamy płomień i odparowujemy wodę, aż powstanie gęsty sos.
    Papas gaditanas podajemy posypane podprażonymi orzeszkami piniowymi i zielonymi oliwkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Hiszpańska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować