Paella z polędwiczką wieprzową i pieczoną papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Paprykę wydrążyć, pokroić na ćwiartki i upiec, a następnie obrać ze skórki i pokroić. Szafran zalać 1 szklanką wrzątku. Polędwiczkę pokroić w cienkie plasterki, skropić maggi, sosem chili i octem balsamiczny, posypać białym pieprzem, wymieszać i odstawić do lodówki na 1-2 godziny. Mięso obsmażyć na niewielkiej ilości oleju, dodać posiekaną cebulę i podsmażyć, następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i zalać wodą z szafranem. Pomidory obrać, pokroić w kostkę i dodać do mięsa. Gotować 5 minut i wsypać ryż, zalać 3 szklankami bulionu, dodać przyprawy i gotować na małym ogniu aż ryż wchłonie cały płyn. Pod koniec dodać paprykę i w razie potrzeby podlać jeszcze całość bulionem. Paelli nie mieszany tylko potrząsamy. Podajemy kiedy ryż będzie miękki. Smacznego :)
Komentarze